MOŽDANI UDAR

Trebate pomoć?

O MOŽDANOM UDARU

Moždani udar je prvi uzrok invalidnosti u Republici Hrvatskoj i drugi uzrok smrtnosti!

MOŽDANI UDAR – kratko i jasno

Moždani udar je stanje koje nastaje uslijed prekida opskrbe krvi određenog dijela mozga. Poslijedica toga je oštećenje moždanog tkiva i funkcija kojima upravlja oštećeni dio mozga.

Kako bi mozak uredno funkcionirao, potrebna mu je kontinurana opskrba kisikom i hranjivim tvarima putem krvi. Ta se opskrba odvija putem arterija, krvnih žila koje vode krv iz srca prema mozgu. Zbog moždanog udara u zahvaćenom dijelu mozga dolazi do prekida protoka krvi zbog čeka živčane stanice za nekoliko minuta odumiru. Dugo se vjerovalo da ne postoji mogućnost oporavka oštećenih živčanih stanica u mozgu, no danas je razvijen znanstveni stav o tzv. neuroplastičnosti mozga. Taj termin označava sposobnost reorganizacije živčanih stanica mozga i prilagodbu na promjene u okolini nastale uslijed ozljede ili bolesti.

Ovisno o načinu prekida protoka krvi postoji nekoliko oblika moždanog udara:

 • ISHEMIJSKI moždani udar: nastaje zbog začepljenja krvne žile putujućim krvnim ugruškom ili putujućim aterosklerotskim plakom (naslagama masti na stijenkama žila) –embolijski tip. Ako se začepljenje formira na jednom mjestu unutar arterije koja opskrbljuje krv za mozak, ovaj tip udara je trombotički tip.

 • HEMORAGIJSKI moždani udar: nastaje zbog puknuća krvne žile koja izljeva krv u mozak. Ovaj tip udara najčešće je uzrokovan moždanim aneurizmama (otekline na moždanim krvnim žilama), i visokim krvnim tlakom koji oslabljuje krvne žile. Ako puknuta žila krvari u mozak radi se o intercerebralnom hematomu. Ako krvna žila pukne blizu površine mozga i krv se izlije u likvorski prostor izvan mozga dolazi do povećanog pritiska na mozak i oštećenja moždanih stanica i radi se o subarahnoidalnom krvarenju.

Simptomi moždanog udara – svaka minuta je važna

Prepoznavanje simptoma moždanog udara iznimno je važno kako bi uslijedila što hitnija medicinska pomoć. Svaka minuta koja protekne od počeka simptoma znači gubitak 1.9 milijuna živčanih stanica kod ugrožene osobe i moguće oštećenje funkcije govora, pokreta, pamćenja, itd.

Simptomi moždanog udara su:

 • iznenadna utrnulost, oduzetost lica, ruke ili noge, osobito ako je zahvaćena samo jedna strana tijela,

 • iznenadni poremećaj govora, pogrešno izgovaranje jednostavnih riječi, otežano razumijevanje,

 • iznenadna poteškoća vida ili zamagljenje na jednom ili oba oka,

 • iznenadni gubitak ravnoteže i /ili koordinacije, vrtoglavice, nesigurnost u hodu ili pad,

 • iznenadna jaka glavobolja, bez jasnog uzroka, praćena povraćanjem.

Kako bi se naglasila važnost brzog djelovanja kod pojave simptoma, u svijetu je razvijen protokol prepoznavanja simptoma moždanog udara, poznat pod kraticom FAST. Značenje kratice objašnjava se na slijedeći način:

F – (engl. face= LICE) - Zatražite osobu da se nasmije. Je li jedna strana lica iskrivljena?

A – (engl. arms=RUKE) – Zatražite osobu da podigne obje ruke s dlanovima prema gore. Zaostaje li jedna ruka u pokušaju dizanja?

S – (engl. speech= GOVOR) – Zatražite osobu da ponovi jednostavnu rečenicu. Je li govor nerazgovijetan ili otežan?

T – (engl. time=VRIJEME) – Ako ste potvrdili sve simptome, odmah nazovite 112 i objasnite im što se događa. Zabilježite vrijeme prvog simptoma. Ta informacija je važna i može utjecati na daljnji tijek medicinskog postupka. Ugroženu osobu nastojte umiriti, bez konzumacije hrane ili pića.

Gubitak funkcije

Nakon moždanog udara, ovisno o vrsti i mjestu oštećenja mozga, nastaje gubitak pojedinih tjelesnih funkcija.

Naš veliki mozak podijeljen je na lijevu i desnu polutku te na nekoliko režnjeva koji su zaduženi za kontroliraju osjetilne i pokretačke funkcije našeg tijela. Ti dijelovi mozga se aktiviraju, ovisno o tome koji dio tijela koristimo ili što osjećamo. Uslijed moždanog udara, oštećeni dio mozga ne može izvršavati zadatke jednako kao i prije, što uzrokuje poteškoće s hodanjem, govorom, vidom ili nekim drugim osjetom.

Lijeva polutka mozga kontrolira pokretanje i osjet desne strane tijela. Ona je zadužena za logično zaključivanje, razumijevanje, analiziranje, racionalnost te vještine poput pisanja i računanja. Desna polutka (hemisfera) mozga upravlja lijevom stranom tijela i zadužena je za pokretanje, izražavanje osjećaja, obradu slika, muzičke i kreativne talente, intuiciju i imaginaciju. Ako je, na primjer, oštećenje uslijed moždanog udara nastalo na lijevoj strani mozga, osobe mogu doživjeti poteškoće u izgovaranju i razumijevanju govora te smetnje pamćenja.

Prolazni moždani udari (TIA – tranzitorna ishemijska ataka)

Privremena pojava simptoma sličnih moždanom udaru mogu nastati kada krvni ugrušak prolazno začepi žilu. Takvo stanje tranzitorne ishemičke atake obično traje nekoliko sati ili minuta predstavlja važno upozorenje prijetećeg moždanog udara. Kod osoba koje su iskusile TIA-u imaju 10 puta veću vjerojatnost da nakon toga uslijedi moždani udar, stoga njihovo liječenje i pravovremena reakcija pomaže u sprečavanju moždanog udara.

Simptomi prolazne ishemijske atake su različiti, ovisno o dijelu mozga koji ostao bez krvi i kisika, no najčešći su:

 • Gubitak ili nenormalni osjet na jednoj strani tijela

 • Djelomičan gubitak vida ili sluha

 • Vrtoglavice

 • Dvostruke slike

 • Nerazgovijetan govor

Faktori rizika

Nastanak moždanog udara može se povezati s:

 • medicinskim faktorima rizika: visok krvni tlak, visoki kolesterol, dijabetes, kardiovaskularni problemi,

 • način života i životne navike: loše prehrambene navike, upotreba cigareta i alkohola, tjelesna neaktivnost,

 • faktori na koje ne možemo utjecati: dob i spol, rasna pripadnost, nasljedni faktori.

Neovisno o vrsti rizika kod pojedinca, važno je biti svjestan njihove prisutnosti i prema tome, na vrijeme, prilagoditi životne okolnosti i utjecati na one faktore koje je moguće promijeniti. Na taj način moguće je unaprijediti zdravstveno stanje te prevenirati nastanak moždanog udara.


Ako želite saznati više o Moždanom valu pogledajte:
STATUT       O NAMA     AKTIVNOSTI


VOLONTIRAJ     UČLANI SE     DONIRAJ     POSTAVI PITANJE - PODIJELI ISKUSTVO     O MOŽDANOM UDARU